Az IGAZI magyar madártej!

2011.01.25. 17:11

Mielőtt még bárki undorodva zárná be a böngészőjét,meg kell említsük,hogy a madártej az ősi hagyományok szerint,a madarak úgymond "tejéből" készítendő. A legnagyobb ősmagyar szerint,aki most Újpesti lakásában él, Károly, azt állítja,hogy a madár "tejéből" készült madártej,a legínyencebb desszertek közé tartozik.  Károly így nyilatkozott a Sütögetés Blognak:

Én úgy vélem,hogy a mai civilizált emberek,nem képesek befogadni az új dolgokat,pedig régen a magyar mindenre nyitott volt. A madár tejéből készült madártejnél én finomabb desszertet még soha nem ettem, szerintem,nem szabadna kihagynia ezt a kulináris élvezetet senkinek sem! Csak a mai világban már alig-alig kapható a madárnak a teje,pedig régen a boltokban szinte,csak azt lehetett kapni. Csak mivel fejlődik a világ így a multik,mint pl a Tehéntej,felvásárolta a madártejet,ezzel eltörölvén azt!

Károly,még azt is megosztotta velünk,hogy egy madarat,hogyan kell megfejni! Ezt olvashatják most olvasóink ebben a cikkben.

Az IGAZI magyar madártej

A madaraknak nincsen tőgyük,így adódik a kérdés,vajon honnan lehet belőlük tejet szerezni? A válasz pofon egyszerű! Minden madárnál így van,hogy a gégéük felett található kis "zacskóban" bújik meg a friss finom tej (ezt láthatják a képen). A madarat nem kell megölni,és még csak (szinte hihetetlen) nem is fáj neki! Elég egy tűvel megszurni azt a kis "zacskót" ami igazából egy vékony bőrböl álló tasakocska,és már csörgedezik is ki a finom tej. Ha ezt a kis bőrtasakot nyomjuk is közben,akkor még hamarább készen leszünk,hiszen akkor gyorsabban folyik. Madártól függően változik a tasak tejtartalma. Pl.: ennek a képen látható varjúnak,körübelül 2,5 dl tej lehet a bőrtasakjában. Miután kifolyattuk a tejet a bőrtasakjából,megfőzzük,hogy ne legyenek benne baktériumok,stb. és Károly nekünk oda is adta ezt az egyébként nagyon drága "kincset". Köszönjük Károly! És most pedig végre,jöhet a recept!

RECEPT

Hozzávalók:

¤ 1,5 liternyi madárból való tej (Matej, mivel így hívják a madárnak a tejét)

¤ 15 dkg cukor

¤ 4 db tojás

¤ 1 csomag vaníliás cukor

ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat szétválasztjuk (fehérje,sárgája). A sárgákat cukorral keverd habosra,majd folytonos kevergetés mellett beleöntjük a forró Matejbe. A fehérjéket felverjük kemény habbá, és mikor forr a vaníliás cukros Matej,vizes kanállal kis habdarabokat eresszünk bele. Jól meg kell főzni a habgombócokat,úgy ahogy az ősmagyarok tették,majd a Mtejjel együtt hűtsük le őket. Hidegen tálalaljuk!

Ugye milyen egyszerű volt? Támogatjuk a régi magyar szokások újra felemelkedését! Jó évtágyat!

 

 

 

 

 

 

 

Cikkünkben a Madárfejő Országos Gimnázium segített,köszönjük nekik!

A bejegyzés trackback címe:

https://sutogetes.blog.hu/api/trackback/id/tr32612808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása